Kupované cukrovinky obsahujú množstvo cukru. To by však nebol ten najväčší problém. okrem neho sa v nich totiž nachádzajú aj konzervačné látky, farbivá a dochucovadlá. Tie môžu u detí vyvolať alergické reakcie, hyperaktivitu, či poruchy sústredenia a správania i ďalšie zdravotné komplikácie. Existuje však jedno riešenie, a to príprava zdravých sladkostí.
Sladkosti najľahšie pripravíte z ovocia. To je totiž sladké, chutné, farebné a zdravé už samo o sebe. Aby ste ho však svojim deťom trošku zatraktívnili, môžete ho mierne upraviť.
- Ovocná kožaje prvou výbornou alternatívou. Na jej prípravu sa hodia hlavne jahody, maliny, černice, čučoriedky, alebo ríbezle. Ovocie rozmixujete a osladíte medom, alebo menším množstvom cukru. Pridať môžete aj škoricu. Ak natrafíte na dostatočne sladké ovocie, dochucovať ho už nemusíte. Na pekáč si položte papier na pečenie. Naňho rozotrite tenkú vrstvu tejto zmesi. Vložte do rúry a nechajte upiecť. Výsledkom je ohybná sladkosť s výbornou ovocnou chuťou.
- Želé bonbónydeti určite tiež ocenia. Na ich výrobu budete potrebovať ovocnú šťavu. Ak chcete docieliť čo najpestrejšie farby, použite šťavy z rôznych druhov ovocia. Na dofarbenie môžete použiť aj šťavu cviklovú. Nalejte ju do hrnca, pridajte trošku medu, alebo cukru, aby bola príjemne sladká a poprípade i škoricu, alebo trošku citrónu. Namiesto klasickej želatíny, môžete použiť agar. Dostanete ho v predajniach so dravou výživou. Ide o prírodné zahusťovadlo, ktoré je zároveň zdravšou alternatívou. Do šťavy nasypte množstvo podľa návodu (dostanete ho v rôznej forme), nechajte chvíľku postáť a následne celú zmes priveďte k miernemu varu. Tekutinu potom nalejte do silikónových foriem a nechajte stuhnúť.
- Veľmi jednoduchým výrobkom, sú domáce sušienky, či muffiny. Zmiešate maslo, trochu múky, kypriaci prášok a cesto je hotové. Namiesto cukru použite sladké ovocie, ideálne sú napríklad figy, ktoré sú sladké až až. Čokoládu nahraďte čučoriedkami, malinami, alebo orechmi.