BIO potraviny, ak tie BIO potraviny! Každý chce dnes žiť ekologicky, jesť zdravé jedlo, ktoré pochádza naozaj z prírody a ktoré neobsahuje nič „zlé“. Preto sa ideme zblázniť z BIO potravín, ktoré sú zároveň niekoľkonásobne drahšie. Je však ich kvalita a chuť naozaj lepšia?
Nie je BIO ako BIO
Som pravidelnou zákazníčkou jedného BIO obchodu v Košiciach, takže som mala už mnoho možností a času študovať informácie o jednotlivých potravinách naozaj dopodrobna. Spriatelila som sa aj s jednou z predavačiek, s ktorou sme sa o téme BIO potravín rozprávali už naozaj dlhé hodiny. Teda ak si spočítam dokopy. spoločne sme došli jednému záveru, a to, že nie je BIO ako BIO. Niektoré takéto potraviny totiž nie sú pestované inak ako tie „bez nálepky“. Rozdiel spočíva len v tom, že nie sú striekané umelými pesticídmi, ale pesticídmi vyrobenými z prírodných zdrojov. Možno si hovoríte, že je to dobré. Áno je, ale len vzhľadom na prírodu, no nie na naše zdravie. Pre organizmus je totiž pesticíd ako pesticíd. Inak povedané, BIO potravina pestovaná takýmto spôsobom je rovnako zdravé alebo nezdravá ako potravina striekaná chémiou.
Ďalším problémom je spôsob pestovania. Je síce pekné, že niečo nie je striekané vôbec, no ak to niečo dozrie pod umelou žiarovkou, taktiež nehovoríme o nejakej extra zdravej potravine.
Čo si pri nákupe BIO potravín všímať?
Týmito riadkami vás od nákupu BIO potravín naozaj nechcem odradiť. Som presvedčená o ich zdravotnom prínose a aj prínose pre prírodu. Pri nákupe si však všímajte to, ako a kde boli dané potraviny vypestované. Nejde len o zeleninu, ovocie, pečivo, syry či mäsové výrobky, ale aj tie, ktoré sú z nich vyrobené. Napríklad, pri čokoláde si všímajte spôsob pestovania kakaa, pri mliečnych výrobkoch as spôsob chovu kráv, oviec či kôz. Ak tieto informácie nenájdete priamo na obale, pozrite si webové stránky a ak nenájdete nič ani tam, tak asi nepôjde o 100 BIO produkt.