Ako vnímate vajíčka? Pokladáte ich skôr za zdravý, alebo nezdravý pokrm? V minulosti prevládal názor, že obsahujú vysoký podiel nezdravého cholesterolu. Dnes sa už s týmito názormi stretnete len zriedka. Vajíčka sú naopak výborným zdrojom bielkovín. Obsahujú vitamíny B, A a E a taktiež minerálne látky ako fosfor, draslík, železo a zinok. Na druhej strane majú málo sacharidov.
Ako je to s cholesterolom ?
Klasické vajíčko (to váž približne päťdesiat gramov) obsahuje ba 0,2 gramu takzvaného nezdravého cholesterolu. Ak si teda denne doprajete jedno, či pokojne dve vajcia, s vašim cholesterolom sa nič zlé nestane.
Prečo sú zdravé?
Vajíčka obsahujú všetky vyššie spomínané minerály a vitamíny. Okrem toho je však i bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Hovoríme až viac ako troch gramoch na jedno vajíčko. Nenasýtené mastné kyseliny, zlý cholesterol znižujú. Tak čo, ešte stále máte pocit, že sú vajíčka nezdravé?
Ďalšou dobrou vecou je vysoký obsah esenciálnych kyselín, teda proteínov, čo v preklade znamená, že sú bohaté na bielkoviny. Práve tieto látky naše telo bezpodmienečne potrebuje.
Čo je na nich nezdravé ?
Vajíčka sú nezdravé hlavne vtedy, keď ich pripravujete na oleji, alebo masle. Olivový olej, alebo kokosový tuk, či prípadná príprava na suchej panvici a varené vajíčka nepredstavujú žiadne zdravotné riziká.
Jediným negatívom sú takmer dva gramy nasýtených mastných kyselín a pomerne vysoký obsah tukov, až okolo päť gramov. tuky však taktiež potrebujeme. Nezdravé je až to, keď ich konzumujeme v nadmernom množstve. Preto to určite s ich jedením netreba extrémne preháňať.
Aké vajíčka kupovať?
Ak chcete jesť naozaj zdravé vajíčka, kupujte ich priamo od ľudí, ktorí sliepky chovajú pre svoju potrebu. Tým mám namysli, že zvieratá behajú po vonku, majú prístup k čerstvej tráve, vzduchu a slnku. Tie z klietkového chovu určite nie sú dobrým riešením. Vajíčka sliepok, ktoré v živote nedýchali čerstvý vzduch a nevideli oblohu, môžeme len ťažko označiť za zdravé.